Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jogszabályok

Igazságügyi szakértőkre vonatkozó fontosabb jogszabályok:

(Aktualizálás folyamatban)

  • 3/1986. (II. 21.) IM rendelet az igazságügyi szakértők díjazásáról
  • 1995. évi CXIV. törvény az igazságügyi szakértői kamaráról
  • 2005. évi XLVII. törvény az igazságügyi szakértői tevékenységről
  • 9/2006. (II. 27.) IM r. Az igazságügyi szakértői szakterületekről, valamint az azokhoz kapcsolódó képesítési és egyéb szakmai feltételekről
  • 65/2007. (XII. 23.) IRM r. Az igazságügyi szakértők díjazásáról szóló 3/1986. (II. 21.) IM rendelet módosításáról
  • 45/2007. (XII. 29.) OKM r. Az oktatási és kulturális miniszter ágazati irányítása alá tartozó igazságügyi szakértői szakterületeken az igazságügyi szakértői tevékenység folytatásához szükséges szakmai gyakorlat szakirányú jellege igazolásának eljárási rendjéről
  • 31/2008. (XII. 31.) IRM r. Az igazságügyi szakértői működésről
  • 32/2008. (XII. 31.) IRM r. Az igazságügyi szakértői tevékenységgel kapcsolatos egyes rendeletek módosításáról

Ma Magyarországon a vonatkozó jogszabályok alapján igazságügyi szakértői tevékenységet döntő többségében az erre feljogosított –  az igazságügyi szakértők névjegyzékében szereplő – természetes személyek és gazdasági társaságok, illetve e célra létesített igazságügyi szakértői intézmények végezhetnek.

A névjegyzékben nem szerepelnek az igazságügyi szakértői tevékenység folytatására feljogosított állami szervek, intézmények, szervezetek; a szakértői testületek illetve azok a természetes személyek vagy szervezetek, melyek eseti jelleggel, igazságügyi szakértő hiányában adhatnak szakvéleményt.

A névjegyzékből először azt kell kiválasztani, hogy természetes személy igazságügyi szakértőre (szakértő), igazságügyi szakértői tevékenységet végző gazdasági társaságra (szakértői gazdasági társaság), vagy szakértői intézményre van-e szükség, ezt követően kerülhet sor egy vagy több keresési feltétel megadására.

A szakterületek listáját az igazságügyi szakértői szakterületekről, valamint az azokhoz kapcsolódó képesítési és egyéb szakmai feltételekről szóló 9/2006. (II.27.) IM rendelet mellékletei tartalmazzák, a rendelet megtalálható a www.magyarorszag.hu honlapon a „jogszabályok” című keresőben. Figyelemmel arra, hogy a névjegyzékben még szerepelnek szakértők 2006. előtti megnevezésű szakterületeken, a kereső valamennyi, az adatbázisban megtalálható szakterületet tartalmazza. Erre tekintettel előfordulhat, hogy Ön egy-egy olyan területen, amely 2006. előtt valamikor létezett, de a 9/2006. (II.27.) rendeletben már nem szerepel, nem talál szakértőt.


Meghatározott polgári ügyekben fokozatosan egyre szélesebb körben lehetővé válik, hogy az eljáró bíróság elektronikus úton kommunikáljon az elektronikus kézbesítést vállaló szakértőkkel és szakértői cégekkel. A névjegyzék az egyes szakértők és cégek adatlapjain megjeleníti, ha az elektronikus kézbesítést tudják vállalni, és a keresési mezőben ilyen tartalmú szűkítés is megadható.

Az igazságügyi szakértők számára kötelező igazságügyi szakértői kamarai tagság. A névjegyzékben névre, szakterületre, illetve névtöredékre is tud keresési szűkítést megadni.

Az igazságügyi szakértői kamaráról (vezetők, elérhetőség, stb.) további adatokat a www.miszk.hu weboldalon talál.

A „Közlemény” rovat célja, hogy a szakértő bővebb információt adhasson magáról és szakértői munkájáról. A szakterületekhez kapcsolódó legfontosabb kulcsszavakat tartalmazó közleményeket egy külön listából választhatja ki. Ennek segítségével – ha van ilyen közlemény – megtekintheti, hogy egy-egy szakértő milyen speciális ismeretekkel rendelkezik a szakterületén belül.

A vonatkozó jogszabályok lehetővé teszik, hogy a névjegyzékben szereplő szakértők mellett más EGT tagállamban letelepedett (azaz az Európai Gazdasági Térség területén élő) szakértő is eljárhasson egy Magyarországon folyó ügyben. Ehhez azonban az szükséges, hogy a külföldi szakértő bejelentse a szolgáltatás nyújtás szándékát a névjegyzék vezetőjénél; amely ezt a jogosultságot egy évre adja meg.


A névjegyzéket a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezeti, bővebb tájékoztatást a http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/igazsagugyi-szakertok honlapon talál, vagy az iszfo@kim.gov.hu e-mail címen kérhet.