Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fegyverszakértői vizsgálatok

A tartalom folyamatos feltöltés és aktualizálás alatt!

 

Fegyverek és lőszerek szakértői vizsgálata:

Az igazságügyi szakértői tevékenység egyik különleges típusa a kriminalisztikai szakértői területhez tartozó fegyver és lőszer vizsgálat.

 

A fegyverek és lőszerek szakértői vizsgálatát akkor kell elrendelni, ha a szakkérdés az alábbi esetek valamelyikének megállapítására irányul. Ezekben az esetekben javarészt hivatali kirendelésekkel találkozom azonban ezen kérdések megválaszolása nem csak hivatali kirendelésekre korlátozódik.

  • a vizsgálandó tárgy lőfegyvernek (tűzfegyvernek), lőszernek, esetleg azok fődarabjának, alkatrészének minősül-e,
  • a vizsgált tárgy korszerű lőfegyvernek (tűzfegyvernek), lőszernek (korszerű lőszernek) minősül-e,
  • a vizsgált tárgy működőképes-e, lövés leadására alkalmas-e,
  • a fegyver kilőtt lövedéke alkalmas-e emberi élet kioltására,
  • a vizsgált lövedéket, töltényhüvelyt a kérdéses (vizsgált) fegyverben működtették-e,
  • a vizsgált sérülés fegyvertől, lőfegyvertől származik-e,
  • milyen irányból és távolságból adhatták le a lövést,
  • a lövedék kalibere, típusa, rendszere,
  • a különböző helyszíneken talált lövedékeket, töltényhüvelyeket ugyanabból a fegyverben működtették-e

A fegyverek és lőszerek szakértői vizsgálata elsősorban laboratóriumi munkát igényel, melynek során fegyvereket, lőszereket, azok alkatrészeit, valamint a kilőtt lövedéktől megsérült tárgyakat (ruházatok, testrészek), a kilőtt lövedékeket, az elsütött hüvelyeket, robbantószereket és pirotechnikai termékeket vizsgálnak a szakértők.

Az igazságügyi fegyverszakértőknek munkájuk végzése közben technikai eszközökre kell támaszkodniuk, mint például speciális optikai mikroszkópok vagy a lövedékek torkolati sebességét mérő készülék.

Nagyban hozzájárulhat az azonosítás sikeréhez, ha a fegyverszakértő széles választékot átfogó, jelentős darabszámú fegyvergyűjteményt, katalógust és folyamatos képzés keretében saját tudásbázist hívhat segítségül.

 

Polgári célú kirendelések, megbízások:

 

A fegyverszakértői munka azonban nem kizárólag laboratóriumi feladatokból és hivatali kirendelésekből áll, hiszen igazságügyi fegyverszakértő bevonását, kirendelését  írja elő a lőterekről, a lőfegyverek, lőszerek hatósági tárolásáról, a fegyvertartáshoz szükséges elméleti és jártassági követelményekről szóló 49/2004. (VIII.31.) BM rendelet is.

A fenti rendelet előírásai szerint a lőtér biztonságos üzemeltetésének érdekében a lőtér veszélyességi területét igazságügyi fegyverszakértő szakvéleménye alapján a lőtérszabályzatban kell meghatározni. Az előzőekben leírt szakvéleményt pedig csatolni kell az üzemeltetési engedély iránti kérelemhez.

Ilyen megbízás esetén, -mely leginkább lövészegyesületektől, lövészkluboktól, vadásztársaságoktól lőtérműködtetéssel foglalkozó válalkozóktól (magánszemélyektől) érkezik- megvizsgálom, hogy tervezett új lőtér, vagy annak bővítése, annak elhelyezése a veszélyességi területre vonatkozó hatályos előírásoknak megfelel-e.

 

Gyűjtemények, muzeális, múzeumi gyűjtemények vizsgálata:  (ÚJ!)


Különösen ajánlott gyűjtőknek és leendő gyűjtőknek, hogy muzeális, illetve hatástalanított fegyver vásárlása előtt meggyőződjenek arról, hogy a megvásárolni (tartani) kívánt fegyver valóban muzeális fegyver, avagy hatástalanított lőfegyver (lőszer)-e. Nagyon sok nem megfelelően hatástalanított, külföldről Szlovákiából származó fegyverről derül ki, hogy a hatástanításuk módja nem felel meg a hazai szabályoknak, egyszerű módszerrel élesíthető és a birtokosát komoly büntetés fenyegeti! Még mindig jobb megvizsgáltatni a birtokunkban levő darabokat és a vizsgálat eredményének ismeretében dönteni sorsáról, minthogy hatósági eljárás során lőfegyverrel lőszerrel visszaélés miatti büntetést kockáztatnánk.

Számtalan hatástalanított fegyvernek nincs okirata a hatástalanítás tényéről, a korábbi szabályok szerint még beütőt sem helyeztek el a fődarabokban, ha volt is irat, elveszhetett, "nem adtak az interneten" stb.  Ha kétséges a fegyver státusza, célszerű bevizsgáltatni, sok álmatlan éjszakától kímélheti meg magát az ember.....